یکی از شایع ترین نوع سرطان در میان خانم ها ، سرطان واژن یا سرطان اندومتر می باشد. همانطور که می دانید رحم یکی از مهم ترین اعضای بدن خانم ها می باشد که وظیفه رشد و نگهداری از جنین را بر عهده دارد. زمانی که سلول های بافت داخلی رحم به صورت غیر طبیعی رشد کنند ، سرطان رحم یا اندومتر به وجود خواهد آمد. اما سوالی که در این میان بسیاری از افراد از خود می پرسند و به عنوان یکی از سوالات امید بخش محسوب می گردد ، این است که آیا سرطان رحم قابل درمان است یا خیر؟ برای یافتن پاسخ این سوال با ما تا انتهای این مقاله از سایت دکتر فاطمه فتوره چی بهترین جراح و متخصص زنان و زایمان در سعادت آباد تهران همراه باشید. چرا که ایشان در رابطه با شیوه درمان ، راه های جلوگیری از آن و همچنین علائم تشخیص این بیماری توضیحاتی را بیان نموده اند که به بانوان عزیز در مراقبت از خود کمک می کند.

سرطان اندومتر

اناتومی رحم و سرطان اندومتر

قبل از پرداختن به سرطان رحم بهتر است با آناتومی رحم آشنا شوید. اندومتر بافت پوششی رحم می باشد. همانطور که در شکل فوق مشاهده می کنید رحم عضو توخالی با اندازه و شکل یک گلابی است که در ناحیه لگن بانوان قرار دارد و عضوی است که جنین تا زمان زایمان در آن رشد می کند. بخش بالایی رحم ، جسم رحم یا کورپوس نامیده می شود و به بخش پایینی آن سیروکس یا دهانه رحم گفته می شود. دهانه رحم در قسمتی بین رحم و واژن قرار دارد. لایه بیرونی آن را میومتر گفته می شود که متشکل از عضلات قدرتمندی است و در زمان زایمان برای راندن نوزاد به جلو منقبض می شوند. لازم به ذکر است که سرطان دهانه رحم با سرطان رحم متفاوت می باشد.

اندومتر بافتی نرم و اسفنجی است که هر ماه فرو می ریزد و باعث رخ داد قاعدگی می شود. طی چرخه قاعدگی ، تخمدان ها ، هورمونی به نام استروژن ترشح می نمایند که باعث ضخیم شدن اندومتر می شود. در میانه چرخه قاعدگی تخمدان ها شروع به ترشح هورمونی دیگر به نام پروژسترون می کنند که بافت اندومتر را برای نگهداری جنین در صورت لقاح اماده می نماید. اگر باروری رخ ندهد سطح میزان تولید این هورمون به سرعت کاهش پیدا می کند و لایه داخلی اندومتر به صورت خون فرو می ریزد و باعث می شود قاعدگی یا عادت ماهانه رخ دهد.

سرطان اندومتر زمانی بروز پیدا می کند که سلول های اندومتر دستخوش تغییرات بدخیمی شوند و بدون مکانیسم های کنترلی شروع به رشد و تکثیر کنند. رشد و تکثیر این نوع سلول باعث تشکیل تومور سرطانی و بدخیم می شود. سلول های سالم به مواد مغذی ، اکسیژن و فضای برای رشد و تکثیر نیاز دارند ، زمانی که سرطان رحم رخ دهد ، تمامی موارد مورد نیاز سلول های سالم در تصرف سلول های بیمار قرار می گیرد و باعث از بین رفتن سلول های سالم می شود. همچنین ممکن است سرطان رحم به دیگر اندام های بدن سرایت کند و باعث وخیم تر شدن وضعیت بیمار شود.

لازم است بدانید که تمامی تومور ها سرطانی نیستند و ممکن است تومور های خوش خیم نیز در رحم رشد کنند. این توده ها به دیگر اندام ها در بدن سرایت نمی کنند.

انواع سرطان رحم

به طور کل سرطان اندومتر دارای دو نوع می باشد. تقریبا تمامی سرطان های اندومتر از نوع آدنو کارسینوم می باشند. بدین معنی که ناشی از بافت غددی هستند. نوع دیگر سرطان رحم نیز سارکوم رحمی می باشد که بر اثر بافت یا عضله متصل شونده به رحم به وجود می آید. از انواع سرطان های آدنوکارسینوم می توان به آدنوکارسینوم پاپیلری ، کارسینوم سلول های روشن و آدنواسکواموس کارسینوم اشاره نمود که نوع آدنواسکواموس شامل سلول های سنگ فرشی می باشد. سلول های سنگ فرشی به سلول های گفته می شود که سطوح بیرونی آن ها مانند پوست می باشد.

سرطان اندومتر

علائم سرطان رحم

رایج ترین نشانه ای که خبر می دهد شما به سرطان اندومتر مبتلا شده اید ، خونریزی غیر طبیعی واژن می باشد. اما این بیماری نشانه های دیگری نیز دارد که به تشخیص درست جراح و متخصص زنان و زایمان کمک می کند. این علائم و نشانه ها عبارت اند از:

  • خونریزی غیر طبیعی واژن در زنانی که دچار یائستگی شده اند.
  • در زنانی که هنوز یائسته نشده اند یا در دوره آن قرار دارند ، تشخیص خونریزی طبیعی از غیر طبیعی کمی سخت و دشوار می باشد. خون ریزی شدید و مکرر یا خونریزی در میان بازه زمانی عادت ماهانه در زنانی که در حال طی کردن دوران یائستگی هستند ، در بیشتر موارد نشان دهنده وجود سرطان می باشد. همانطور که می دانید در دوران یائستگی خونریزی باید کمتر و کمتر شود و هر چند ماه یک بار رخ دهد. در صورت مشاهده هر گونه خونریزی دیگر باید به پزشک مراجعه شود و روند درمانی در پیش گرفته شود.
  • علائمی که در ادامه گفته می شوند نشانه های سرطان اندومتر هستند اما رایج نمی باشند.
  • درد لگن
  • وجود توده یا برآمدگی در ناحیه لگن
  • کاهش وزن بدون دلیل

تشخیص زود هنگام سرطان ، مهم ترین و اصلی ترین قدم در روند درمان این بیماری می باشد. این کار نیز نیاز به حضور در جلسات معاینه و مشاوره های دقیق و تخصصی دارد. از همین رو بهترین دکتران زنان و زایمان که در حوزه درمان سرطان اندومتر در تهران مشغول هستند توصیه می کنند تا در زمان ورود به دوران یائستگی به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید و تحت معاینه و بررسی قرار بگیرید. شما می توانید ضمن مراجعه به خانم دکتر فاطمه فتوره چی در یک جلسه هم سوالات خود را از ایشان بپرسید  و هم معاینه کامل شوید.

درمان سرطان اندومتر

روند درمان سرطان رحم به مرحله پیشرفت بیماری بستگی دارد. مرحله پیشرفت این بیماری نیز بر اساس نشانه ها و یافته های پزشک در جراحی های اولیه تعیین می شود که شامل برداشتن کل رحم و دهانه رحم که تحت عمل هیسترکتومی شناخته می شود ، برداشتن لوله های فالوپ و تخمدان ها می باشد. این اندام ها برای تعیین وسعت سرطان در زمان عمل یا پس از آن مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند.

طی انجام عمل جراحی سلول های که از قسمت پرینه برداشته می شوند از لحاظ ابتلا به سرطان مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند و پس از آن بر اساس نتایجی که از آزمایشات و پاتولوژی به دست می آید روش درمانی تعیین می شود. لازم است بدانید که انجام عمل جراحی ، اصلی ترین و قطعی ترین راه درمان سرطان اندومتر می باشد اما گزینه های دیگری نیز برای درمان این نوع سرطان وجود دارند که شامل موارد زیر می شود.

  • رادیو تراپی یا همان پرتو درمانی
  • شیمی درمانی
  • هورمون درمانی

ذکر این نکته مهم است که اگر شما به موقع این بیماری را شناسایی کنید و نسبت به درمان آن اقدام کنید می توانید از روش های فوق برای درمان استفاده کنید چرا که سرطان در مراحل ابتدایی قرار دارد و به راحتی کنترل می شود. اما در صورتی که در تشخیص و درمان سهل انگاری کنید ممکن است نیاز باشد راه آخر یعنی جراحی و برداشتن سیستم تولید مثل صورت گیرد. توصیه می شود اختلالات قاعدگی خود را جدی بگیرید و در رابطه با علائم خود با یک جراح و متخصص زنان خوب و مجرب در سعادت آباد تهران صحبت کنید.